H I A T U S
   
entries profile linkies past dashboard

Can you say sorry?
Posted on Monday, 5 November 2012 at 15:08 | 4commentsBismillah, Assalamualaikum.

Ada seorang budak ni tau, dia pinjam barang aku. Boleh dikatakan behargalah juga. Lepas tu, dia rosakkan barang aku tu and then dia tak minta maaf lansung. Aku bukannya nak mengutuk dia. Tak terlintas pun dalam hati aku nak kutuk dia. Tapi yang aku nak taip hari ini ialah, kalau kita dah buat salah just minta maaflah. Ringankan mulut tu nak minta maaf.

Susah sangat ke nak minta maaf? Nanti adakah kita akan automatic mati kalau minta maaf? Kecualilah kalau dah memang ajal kita macam tu. Kita tak akan mati pun kalau nak minta maaf.

Tipulah kalau aku kata yang aku tak marah bila dia rosakkan barang aku tu. Tapi aku tak adalah nak marah sangat dia sampai nak mencarut. Aku bukan jenis macam tu. Tapi bila orang dah buat aku macam tu, tak akanlah aku still lagi nak berdiam diri. Apa yang membuatkan aku lagi marah yelah, dia tipu aku and then dia sorok pasal benda. Lagi satu, dia lansung tak minta maaf.

Aku tak nak apa-apa sangat pun tapi apa yang aku nak yelah minta maaf dekat aku. Cakap baik-baik dekat aku yang barang tu dia tak sengaja rosakkan. Tak adalah aku marah sangat. Bolehlah aku cool down sikit. Tapi dia lansung tak minta maaf dekat aku and then dia tipu aku pula tu kata yang barang tu ok. Lagi satu, dia sorokkan kebenarannya daripada pengetahuan aku.

Kalau kita rahsiakan walaupun lama sekalipun. Sangatlah rapi. Akhirnya rahsia tu akan terbongkar juga tapi cuma kena tunggu masa je. Tak payahlah kita berusaha nak sorokkan rahsia tu sangat sebab nak tahu tak yang Allah tu Maha Adil. Bila-bila masa je rahsia kita tu akan terbongkar.

Maybe bagi dia, dia tak rasa apa-apa sebab rosakkan barang aku. Tapi nak tahu tak yang Allah tu kan Maha Adil. Maybe sekarang kau rasa tak apa-apa tapi nak tahu tak yang kau ni pasti akan terima balasan yang lebih teruk daripada orang yang kau aniaya ni. Lagi satu, bertanggungjawablah sikit dengan apa yang telah kau buat. Kalau kau buat masalah, betulkannya.

Klah,Assalamualaikum.